Opaka strana Zlovenaca: Stari grad Celje – grad grofova, ludih priča i sprava za mučenje

Ah, ta slatka, romantična Slovenija koja se turistički promovira naglašavanjem riječi LOVE u imenu. Kada šećete Ljubljanom, imate dojam kao da svi voze bicikle s košarama i pišu poeziju u kafićima usred radnog dana. Kada pričaju, od svega rade umanjenice. Sve je che che, ljupko, kao iz starih knjiga… Zaboga, čak su i od vojnog zatvora napravili hipsterski eco-friendly hostel.

No, „videz vara“ – kažu. Izgled može prevariti i nemojte se zezati sa Slovencima. Kada požele, mogu podići bijesne bedeme u brdima, vojsku koja će vas pokoriti i obraniti od zajedničkog neprijatelja, zavesti američkog predsjednika, roditi maršala koji će ujediniti balkanske luđake, natjerati Jordana Petersona da se preznoji u debati, i vaše roditelje da se prekrste kad čuju Laibach. Ne zovemo ih bezveze Zlovenci.

Zeznutu stranu naših „soseda“ dobro utjelovljuje jedna od glavnih atrakcija istoka zemlje. Smješten na pola puta između Maribora i Ljubljane, a samo sat vremena od hrvatske granice…


Stari grad Celje

Dvorac Celje nalazi se na brdu iznad grada, točno iznad ušća rječice Voglajne u Savinju. Kao što vidite, poslužilo nas je vrijeme: tmurni oblaci s kišicom stvorili su ekstra zlosutnu vibru oko dvorca koji već izgleda moćno, kao da još uvijek prijeti s visina.

Stari grad Celje

Celje je najveći srednjovjekovni dvorac Slovenije, poznat i kao „grad grofova“. Procvat doživljava za vrijeme grofova Celjskih u 15. stoljeću. I danas se njihova zastava s tri zlatne zvijezde vijori s kule koja podsjeća na jednu našu staru, poznatu priču…


Fridrikova kula: Kako je romantik iz Velikog Tabora završio u izolaciji u Celju

Da bismo shvatili zašto je „naša“ priča vezana uz Stari grad Celje, moramo se vratiti u povijest i kući – u Veliki tabor. Sjećate se priče o zabranjenoj ljubavi Fridrika II. i Veronike Desinićke?

Da Fridrik II. nije imao para, ušao bi u povijest kao bolesnik – a ovako je junak priče o tužnoj ljubavi 😀 Kad se zaljubio u Veroniku i ona u njega, navodno je dao ubiti svoju suprugu Elizabetu koju su mu odabrali mama i tata.

Fridrikov tata, grof Herman II. Celjski, je na to naravno dobio slom živaca. Čovjek se trudi osigurati svojoj djeci sve u životu: ratuje protiv Turaka, bježi čamcima po rijekama, spašava glavu kralju Žigmundu da dobije Varaždin, poženi ih u bogate obitelji, nabavi im posjede i konje vrane po livadi razigrane…

I onda dođe sin Fridrik i kaže: „Al ja nisam s onom koju volem.“ O majku ti…

Herman se uhvati prstima među oči i izdahne.

Najprije pokuša neutralizirati Veroniku na fin način, optuživši ju da je vještica. I baš njega zalomi povijesni peh da naše sudstvo kaže: „Žena nije kriva.“ Na to potpuno podivlja i ‘ladno ju da utopiti i zazidati u zidine dvorca.

Fridrika je zatočio u celjsku kulu na čak četiri godine. Fridrik je u izolaciji izgubio razum, a kada je konačno izašao na slobodu, bio je toliko psihički uništen da ga povijest više nije ni zapisivala.

Tako ćemo i mi ove naše karantene 😀 Pa nazdravimo za Fridrika, koji je izgurao izolaciju, i za Veroniku – koja se spasila. A zatočeničku kulu u koju je bačen možete vidjeti u Starom gradu Celje – danas se prikladno zove Fridrikova kula.

Stari grad Celje

Grad grofova (koji nisu slušali svoje žene)

Fridrik nije jedini koji je zaribao i to nije kraj dvorskim i grofovskim – ali i hrvatsko slovenskim – zavrzlamama. Celje je puno ludih priča.

Primjerice, kralj Žigmund je izveo manevar Petra Graše i oženio se za Hermanovu najmlađu kćer, Barbaru Celjsku („Crnu kraljicu“). U doba udaje imala je jedva 15 godina. To ju nije spriječilo da se pokači s mužem, na što ju je on prognao, pa su se pomirili, pa spletkarili, pa opet bili u vezi na daljinu…

Fridrik je, kao što smo vidjeli, zeznuo čitav plan s nasljedstvom ubivši suprugu da bi bio s ljubavnicom, i završio u zatočeništvu.

Drugi sin, Ulrik II. izignorirao je upozorenje svoje gospođe prije bitke. Rekla mu je: „Ne idi od kuće, vidjela sam crnu vranu, to znači nesreću!“. On je odmahnuo rukom na ludu žensku glavu, zalupio vrata i pošao za Beograd. Tamo je usred bitke spazio crnu vranu. Dok ju je gledao, neprijatelj ga je zaskočio, probio nožem i ubio. Njegovom smrću izumrla je obitelj Celjskih jer je on bio zadnji muški potomak.

Očito gospodi nitko nije objasnio onu staru: happy wife, happy life.


Zgodna izložba nezgodnih sprava za mučenje

U Starom gradu Celje, tj. u „podrumu“ kule nalazi se jedna od izložbi koja možda nije za svakoga. Prikazuje svu brutalnost srednjeg vijeka kroz sprave za mučenje.

Najpoznatija je možda „željezna djevica“ ili „iron maiden“: metalni sarkofag ispunjen šiljcima. Žrtva bi ušla u njega, i vrata bi se zatvorila. U tom trenutku šiljci bi probili vitalne organe. Da bi se žrtva dulje mučila, šiljci nisu bili predugački da ju odmah ubiju, već da u mukama i agoniji krvari što dulje. Zbog toga su željeznu djevicu smatrali plodom „vražje genijalnosti“.

Tu su i kolo za lomljenje, stolica za mučenje, i još nekoliko rekvizita. Istraživanje ćemo ostaviti onima jačeg želuca koji posjete Celje i zgodnu izložbu nezgodnih sprava.


Kreiraj izlet: Što vidjeti i gdje jesti kada idete u dvorac Celje?

Kada god se odlučite za posjet Celju, bit će dobro vrijeme za to. Put do dvorca je prekrasan, u samom dvorcu nalazi se nekoliko izložbi, među kojima bih istaknula izložbu srednjovjekovnih sprava za mučenje. U sklopu dvorca nalazi se Kavana Veronika, a za toplijih dana odvijaju se programi žive povijesti, mjuzikli i ljetni festivali…

Cijene ulaznica za Stari grad Celje se kreću do 6 eura za odrasle – cjenik možete provjeriti ovdje, radno vrijeme ovdje, a detalje o tome kako doći do dvorca ovdje.

(Stari grad) Celje: Što vidjeti i posjetiti?

Kada već potežete na put do Slovenije, da izlet ne stane samo na dvorcu. Evo nekoliko prijedloga što raditi i gdje jesti u Celju.

Obilazak grada Celje: Pokrajinski muzej Celje, zloglasni zatvor Stari pisker koji je danas dio Muzeja novije povijesti, Umjetnička četvrt u uličici Zagata s krčmom Tamkoučiri, gradska plaža i park, Tropska kuća u kojoj možete doživjeti afričku savanu, wellness, šopingiranje po slavnim zlatarnama Celje…

Šmartinsko jezero: smješteno oko 7 km od središta Celja, okruženo uređenom stazom za šetnju i bicikliranje. Idealno za kupanje, vožnju čamcem, kajakom ili pedalinom, ali i ribolov.

Gradska šuma s kućom na stablu: najveća slovenska kuća na stablu nalazi se u gradskom parku nedaleko od obala Savinje tj. kipa Splavara i splavarskog mosta. Razgled kućice unutar radnog vremena je besplatan, a odlična je ideja ako ste s klincima – ili ako se osjećate kao jedan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*