Zagreb pod lokvanjima: Jezero Orešje, idealno za opuštanje i bicikliranje u prirodi

Ako ste se već zasitili Bundeka, na Jarunu je previše ljudi, a jezera Savica su vam malo predivlja – dođite na jezero Orešje na zapadnoj strani Zagreba, prema Svetoj Nedelji.


Jezero Orešje

Jezero Orešje malo je udaljenije od većine dijelova Zagreba, no isplati se pogotovo ako ga iskombinirate s ručkom, šetnjom do Save ili čak vožnjom quadova. I naravno, ako ste ribič 🙂 Možete zaokružiti posjet okolnim jezerima Rakitje i Zajarki tj. Zaprešićko jezero.

Niže u tekstu sam navela sadržaje i restorane koje možete obići. Od obližnjih tvrđava i jezera, paintballa i turističkog razgleda tvornice Rimac, kupanja na Savi, do izletišta i restorana.

Uostalom, baš zbog lokacije je jezero Orešje mirnije i nema mnogo ljudi. Ove slike nastale su za vrućeg nedjeljnog popodneva i kao što vidite gotovo da nema nikog (doduše, bio je i kolovoz u Zagrebu pa…).

Jezero Orešje

Jezero je površine 39 hektara, a obala je duga 4 kilometra. Dovoljno prostora za uživanje na travi ili klupicama, šetnju bez konstantnog izmicanja i provjeravanja ide li netko s leđa, i bicikliranje po pristojnoj šljunčanoj stazi. Atmosfera je mirna, opuštajuća, kao da ste u nekom drugom kutku svijeta.

Oni koji dolaze na kotačima (malim, ne automobilskim :D) na raspolaganju imaju pumptrack poligon za bicikle, role ili romobil. Lagan je pa ne morate biti ni iskusni ni dobri u tome da biste se igrali, a prikladno je i za klince i njihove bake i djedove – no, na vlastitu odgovornost.

Jezero Orešje čuva ŠPD „Sloga“ Orešje, pa ako dolazite na ribičiju znajte da dozvole možete kupiti u ribarskoj kući. Ovdje ima šarana, štuka, smuđeva i somova kapitalaca od sto kila.


Kako doći do jezera Orešje?

Autom: Samoborskom cestom krenite na zapad i prijeđite Podsusedski most. Vozite ravno ulicom Dr. Franje Tuđmana dok ne prođete nadvožnjak, restoran Sevdah s lijeve strane i rotor s instalacijom u obliku ogromne pčele (idete ravno, tj. na drugi izlaz).

Nakon toga ugledat ćete odvojak i skrenuti desno (Stara cesta). Pratite ju oko kilometar i doći ćete na križanje, gdje skrećete desno u ulicu Selčica. Nju pratite do kraja gdje se put račva – vi idete desno, pa uskoro opet desno i samo pratite kratku Savsku ulicu do jezera tj. parkinga.

Biciklom: Ja sam biciklom na Orešje došla jednim putem, a vratila se ovim kojim sam preporučila s autom i taj je puno, puno bolji.

Put kojim sam došla na jezera je staza koja prolazi ispod Podsusedskog mosta i prati tok rijeke Save prema sjeveru, pa se tamo spaja na biciklističku stazu prema Orešju. Dakle… Nemojte nikad ići tom ”stazom” osim ako ne vozite tenk-bicikl 😀 Puna je ogromnog kamenja, rupa i lokvi, prolazi kroz džunglu i grane vas šibaju po licu… U jednu ruku, i to je doživljaj, a vidjet ćete i drvenu posmatračnicu – no, radije idite normalnim putem.


Što vidjeti i raditi u okolici?

  • Jezera Rakitje, Strmec i Zajarki (Zaprešićko)
  • Kupanje na obalama rijeke Save: na sjevernoj obali Orešja imate izlaz koji vas vodi do nasipa potoka Rakovica. Kada dođete do njega, put se račva i krenite desno. Imate svega kilometar hoda do dijela gdje se ulijeva u Savu i tu ćete vidjeti predivnu malu plažu za kupanje. Također, imate i jednu prekoputa, ali do nje ćete morati natrag preko Podsusedskog mosta.
  • Paintball & Adrenalin centar Sveta Nedjelja
  • Rimac automobili: jeste li znali da tvornica Rimac Automobili organizira turističke ture za posjetitelje? Također možete dogovoriti i 10-minutnu testnu vožnju na Greyp G12 električnom biciklu
  • Vožnja kajakom: u Camp Zagreb kraj jezera Rakitje možete iznajmiti bicikle ili kajake za vožnju po jezerima
  • Park-šuma Susedgrad (o tvrđavi Susedgrad sam pisala za Punkufer.hr, kao dijelu planinarske staze na Kamene svate – tvrđava je na brdašcu na samom početku staze, pa ako želite vidjeti samo nju ne morate tehnički planinariti)
  • Dvorac Kerestinec (oko 6 km južno od jezera Orešje)
  • Grad Samobor (10 km zapadno od jezera Orešje)
  • Jelačićevi dvori (20 km sjeverno od jezera Orešje)

Jezero Orešje: Gdje jesti?

U blizini Orešja nalazi se nekoliko izletišta i restorana, a ovo je top 5. S obzirom da nisam bila u svima, poredala sam ih po ocjenama koje imaju na Googleu i Tripadvisoru (samo ove koji imaju više od 4.5) pa za svaki slučaj provjerite svaki da vidite odgovara li vam 🙂

2 Comments

  1. dobra ideja, skitati se po Hrvatskoj i pisati. naravno, ne triba nam ići vanka kad ni ovdi nismo puno toga vidili. ali bar ste na tragu upoznavanja Lipe naše

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*